Mathematica 7 democratiseert parallel computing

Wolfram Research heeft versie 7 van zijn computerpakket Mathematica uitgebracht. Dit komt vrij vlug, slechts anderhalf jaar na versie 6, die ik vorig jaar voor PC-Active testte als aanvulling bij het artikel over de kleinste universele turingmachine.

Ik heb weinig ervaring met Mathematica, maar ik was in de vorige versie wel onder de indruk van een aantal zaken. Zo behandelt Mathematica grafieken net zoals symbolische objecten. Je kan dus met een commando een grafiek plotten van een functie, en deze grafische uitvoer verder ’symbolisch’ manipuleren door ze direct als argument aan een andere functie door te geven. Op de blog Walking Randomly vind je hier een mooi voorbeeld van.

Mathematica 7 heeft heel wat nieuwe functies op vlak van beeldverwerking, aldus het persbericht:

Image processing is one key integrated addition. Industrial-strength, high-performance functions for image composition, transformation, enhancement, and segmentation combine with the existing Mathematica infrastructure of high-level language, automated interface construction, interactive notebook documents, and computational power to create a uniquely versatile image processing solution.

Een andere vernieuwing is de ondersteuning van parallel computing: waar je vroeger nog speciaal de Parallel Computing Toolkit moest aanschaffen, komt de gewone versie van Mathematica nu al met ingebouwde ondersteuning voor 4 processorkernen, wat heel wat berekeningen versnelt op de hedendaagse quad-core processoren.

Mathematica 7 is beschikbaar voor Windows 2000/XP/Vista, Mac OS X, Linux x86 en Solaris voor UltraSPARC en x86. Op de website vind je gedetailleerde informatie over de nieuwigheden in Mathematica 7 en een screencast met een korte introductie. Het logo is overigens niet zo veel veranderd.

Comments

  1. willem gobelNo Gravatar" onclick="javascript:urchinTracker( wrote:

    In het begin staat te lezen dat versie 7 al vrij vlug zo’n anderhalf jaar na Mathematica 6 op de markt komt.
    Ook hier mist de wet van Moore z’n uitwerking niet.
    Ben benieuwd of er over zo’n anderhalf jaar weer een nieuwe versie zal zijn…..

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*

*