Gratis film over wiskunde

DimensionsOp de website Dimensions kan je gratis een twee uur durende film over wiskunde downloaden. De film is een samenwerking tussen Jos Leys (graphics en animaties) en wiskundigen van de ENS in Lyon: Étienne Ghys (scenario en wiskunde) en Aurélien Alvarez (realisatie en post-productie). De film gaat over ‘dimensies’: Dimensie 2, 3 en 4, complexe getallen en de Hopf-vezeling komen aan bod in bevattelijke taal. De film besluit met een aanschouwelijk bewijs dat de stereografische projectie cirkels projecteert als cirkels.

Dimensions bestaat uit 9 hoofdstukken van 13 minuten. Aan bod komen achtereenvolgens:

 • Dimensie twee: Hipparchus legt uit hoe we een plaats op Aarde kunnen bepalen met twee getallen en toont de stereografische projectie: hoe tekent men een kaart van de wereld?
 • Dimensie drie: M.C. Escher vertelt de avonturen van tweedimensionale wezens die zich driedimensionale voorwerpen proberen voor te stellen.
 • De vierde dimensie: De wiskundige Ludwig Schläfli spreekt over voorwerpen in de vierde dimensie en toont ons een optocht van regelmatige veelvlakken in dimensie 4, rare dingen met 24, 120 en zelfs 600 zijden.
 • Complexe getallen: Uitgelegd door wiskundige Adrien Douady. De vierkantswortel van negatieve getallen in eenvoudige taal. Transformaties, beelden vervormen en fractalen.
 • Vezeling: Wiskundige Heinz Hopf beschrijft zijn “vezeling”. Dank zij complexe getallen kan hij prachtige groepen cirkels tekenen in de ruimte. Cirkels en tori die ronddraaien in de vierde dimensie.
 • Een wiskundig bewijs: Wiskundige Bernhard Riemann verklaart het belang van wiskundig bewijs aan de hand van een stelling over de stereografische projectie.

Op de website vind je ook meer informatie over de verschillende hoofdstukken, als achtergrond bij het kijken. Ik ben de film nu aan het downloaden en zal er binnenkort eens naar kijken, maar op het eerste gezicht lijkt het me zeker de moeite, ook voor in het middelbaar onderwijs.

De film Dimensions wordt verdeeld onder een Creative Commons licentie. Dit betekent dat men de film verder mag verspreiden en publiek tonen, maar er geen commercieel gebruik aan mag geven. Je kan ze gratis downloaden, maar ook voor € 10 op dvd bestellen, en dan krijg je er een brochure met 20 pagina’s uitleg bij. De trailer is op YouTube te zien:

Trackbacks & Pings

 1. Dimensions maakt meetkunde leuk at QED on 25 Jun 2008 at 1:26 pm

  [...] Vorige week schreef ik al over de film Dimensions, die in 9 hoofdstukken met behulp van schitterende 3D-animaties de kijker meeneemt in verschillende dimensies. Ondertussen heb ik de hele film gezien, en ik ben onder de indruk. De wiskundige John Armstrong heeft vorige week overigens al een uitgebreide recensie van de film geschreven op z’n blog, dus dat ga ik hier niet overdoen. Ik beperk me hier tot een aantal algemene opmerkingen over de verschillende hoofdstukken. In de lessen wiskunde zijn verschillende delen van de film volgens mij heel bruikbaar. [...]

 2. De rest van wiskunde at QED on 01 Aug 2008 at 4:07 pm

  [...] Heel wat bezoekers zochten naar een gratis film. Ik stel Dimensions voor. [...]

Comments

 1. TomNo Gravatar" onclick="javascript:urchinTracker( wrote:

  Ik heb zojuist alle delen gezien.
  Ik heb zitten genieten van de prachtige plaatjes en (rechtenvrije …) klassieke muziek.

  De Engelse vertaling was hier en daar een beetje klungelig, maar de wiskunde was niettemin prima te volgen met mijn voorkennis.

  Ik denk dat een leek af zal haken bij het hoofdstuk over complexe getallen. Daar ging het ineens vrij snel.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*

*